Kleuren en
kleurschakeringen |
||||||||||||||
Als we het over kleuren hebben bij
fretten, denkt iedereen meteen aan de wildkleur met het bandvormig masker
op het gezicht als typerende aftekening.. En aan de albino die vaak geheel
of gedeeltelijk geel wordt na de castratie of sterilisatie. Maar er zijn
veel meer kleuren. Niet alle kleuren en kleurschakeringen van fretten zijn in Nederland erkent. In Amerika zijn veel meer officiele kleuren en tekeningen. Hoe dat komt is eenvoudig uit te leggen met behulp van een voorbeeld. Tussen de kleuren cinnamon en champagne is het verschil vaak moeilijk te zien. Cinnamon is een kleur die alleen erkent is in Amerika. Champagne is een kleur die ook in Nederland erkent is. Dat wil echter niet zeggen dat in Nederland de kleur cinnamon niet voorkomt. Als men zijn of haar fret wil laten keuren gaat het vaak mis. De keurmeesters delen naar best inzicht de dieren in, en zo wordt een fret van de ene keurmeester naar de andere keurmeester gestuurd, omdat de keurmeester voor de champagne-fretten deze fret te donker vindt, en de keurmeester voor cinnamon-kleur deze fret te licht beoordeelt of de eigenaar terug stuurt naar de champagne-keuring. Frettenkleuren liggen vaak zo dicht bij elkaar dat het veel ervaring vereist om niet in de war te raken. |
||||||||||||||
|
||||||||||||||
<-- een .......... fret rechts op de foto |
||||||||||||||
|
||||||||||||||
En geef maar toe, zou u het
verschil weten tussen een sandy-colour en een licht verzilverde
sandy-colour? Of kijk eens naar de foto's. Welke fret is nu die cinnomon en welke fret heeft als kleur chocola? Een zeer bekende aftekening is de witvoet. Maar wat is ook al weer een colourpoint-tekening, en wat is een blaze? Eigenlijk is het zo moeilijk dat er op internet weinig over te vinden is. Veel fretten liefhebbers durven dit onderwerp toch niet aan. En terecht. Maar wij gaan het proberen. Overzichtelijk en duidelijk, zonder al te veel ruimte voor discussie, want dan is het einde zoek! We hopen dat u dat begrijpt. |
||||||||||||||
|
||||||||||||||
Kortom: hier wordt momenteel heel hard aan
gewerkt. |
||||||||||||||
|
||||||||||||||